SOPOĆANSKA VIĐENJA „Sopoćanska viđenja“ je tradicionalna manifestacija delom internacionalnog značaja koja našem kraju daje značajnu kulturnu dimenziju, posebno onu likovnu. U okviru “ Sopoćanskih viđenja“ postoje: Likovna kolonija koja se održava od 1-15 jula svake godine, i škola starih slikarskih tehnika koja ima za cilj da obuči slikare u kopiranju srednjovekovnog fresko-slikarstva. Simpozijum književnih, likovnih i drugih kritičara održava se svake godine krajem juna na temu „Tradicija i savremenost“
……………………………………………………………………………………………………………………….
FESTIVAL OMLADINSKIH HOROVA SRBIJE
Festival omladinskih horova Srbije je tradicionalna kulturna manifestacija, koja se u Novom Pazaru svake godine početkom maja. Na festivalu učestvuju najbolji horovi Srbije , Vojvodine i drugi.
……………………………………………………………………………………………………………………….
OKTOBARSKI SUSRETI PISACA U NOVOM PAZARU
Tradicionalna kulturna manifestacija internacionalnog značaja koja se svake godine održava 21. i 22.oktobra, a organizuje je zajednica kulture Novi Pazar i Udruženje književnika Srbije.
……………………………………………………………………………………………………………………….

Republička smotra omladinskih horova Srbije – maj
Sopoćanska viđenja
Škola starih slikarskih tehnika
Sandžak kao inspiracija
Festival dječje pjesme Raspjevano Proljeće
Proslava Đurđevdana na Đurđevim stupovima – 7. maj
Smotra narodnih igara – 11. maj
Deževski sabor – juli
Festival popularne muzike Stari grad – 22. juli Sandžački književni susreti SAKS – 20. novembar

Festival sevdalinke FESS – 28. septembar

Dječja nedelja – prva nedjelja oktobra
zalosna svadba..regionalno pozoriste 206
Kao najvažnije kulturne manifestacije, u opštini Novi Pazar se izdvajaju sledeće:
Likovna kolonija „Sandžak inspiracija umetnika“ – realizacija izložbi i afirmacija likovnog stvaralaštva Sandžaka
Likovna kolonija „Sopoćanska viđenja“ u Novom Pazaru – tradicionalno okupljanje likovnih stvaralaca
Škola starih slikarskih tehnika u Novom Pazaru – afirmiše i revitalizuje srednjovekovno zidno slikarstvo, pre svega kroz fresko slikarstvo manastira Sopoćani, ali i drugih manastirskih kompleksa u okruženju
Festival omladinskih horova Srbije u Novom Pazaru – umetničko izvođenje dela svetske i jugoslovenske muzičke baštine i predstavljanje horskih ansambala i njihovih dirigenata.
Dečiiji festival „Raspevano proleće“ – afirmacija muzike za najmlađe
Sandžački književni susreti sa bošnjačkim nacionalnim većem održavaju se širom Sandžaka – manifestacija koja okuplja književnike iz Sandžaka
Festival sandžačke sevdelinke sa bošnjačkim nacionalnim većem, organizuje se širom Sandžaka -okuplja izvođače sevdalinki iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore
Smotra bošnjačkih narodnih igara sa bošnjačkim nacionalnim većem – afirmacija boš-njačkih narodnih igara
Likovni salon mladih u Novom Pazaru – okuplja mlade umetnike Sandžaka
Festival stari grad u Novom Pazaru –okuplja značajan broj poznatih grupa i pojedinaca iz svih oblasti muzičkog delovanja sa ovih prostora
Iako postoje brojne kulturne manifestacije, postojeća ponuda ne zadovoljava potrebe lokalnog življa. Kulturno-umetnički život je uglavnom neorganizovan, bez dovoljno inicijative i prostora za njegovo odvijanje.

 

MUZEJ “RAS”
Narodni muzej u Novom Pazaru je komplesnog tipa u kojem su zastupljena istorija, etnografija, i arheologija. Arheološko odeljenje uglavnom čine eksponati iz srednjeg veka nađeni na Rasu i drugim lokalitetima, mada ima i eksponata iz praistorije i rimskog perioda. Osobenost arheološkog odeljenja čine zbirka novca iz doba Nemanjića koja je jedinstvena u zemlji.
……………………………………………………………………………………………………………………….
GRADSKA BIBLIOTEKA “ DOSITEJ OBRADOVIĆ“
Biblioteka je najstarija kulturna institucija u gradu, nosilac i organizator određenih kulturnih zbivanja ovog kraja. Danas ima 70.000 knjiga i 9 isturenih odeljenja na seoskom području.
……………………………………………………………………………………………………………………….
ISTORIJSKI ARHIV „RAS“
Istorijski arhiv Ras je mlada institucija formirana 1976. godine ali je zato veoma bogata istorijskom građom. U njemu se nalaze bogati fondovi, posebno građa iz turskog perioda, gde ima dokumentacije iz XVII veka. Arhiv čuva, sređuje i publikuje građu. Nalazi se u ulici Oslobođenja 23.
……………………………………………………………………………………………………………………….
KULTURNI CENTAR NOVI PAZAR
Najznačajnija institucija koja organizuje mnoge kulturne delatnosti, kulturno – zabavni život, književnu delatnost i kulturno zabavni život omladine.
Galerija “ Sopoćanska viđenja“ omogućava kontakte i upoznavanja sa delima najpoznatih naših i stranih umetnika.

kcnovipazar.com prostor DSC_0319 copy-2c5eb8de5e