Kulturna baština

Na teritoriji Novog Pazara nalazi se  bogata  i raznovrsna  kulturna  baština, blago neprocenjive vrednosti.

Različitost kulturnog nasleđa izvor je duhovnog bogatstva čovečanstava. U Novom Pazaru na jednom mestu nalaze  se tragovi suprotnosti kultura i civilizacija koje svojim preplitanjem  daju specifičan doživljaj.

Ovo bogatstvo sastavljeno od duhovnog i materijalnog postojanja jednog naroda i društva treba negovati i čuvati.

Novi Pazar ima sreću da na svojoj tritoriji ima spomenike koji se nalaze na UNESCO  listi kao svetsko kulturno dobro ali i obavezu očuvanja tih spomenika.

Stari grad Ras, manastir Sopoćani , Đurđevi stupovi i Petrova crkva (najstarija crkva u Srbiji)

djurdjevi stupovi1

U okolini Starog Rasa, prve prestonice nemanjićke Srbije, u bliziniNovog Pazara, nalazi se grupa srednjovekovnih spomenika koja se sastoji od tvrđava, manastira i crkava, koji su 1979. upisani na UNESCO listu svetske kulturne baštine pod zajedničkim nazivom:  Stari Ras sa Sopoćanima.

RAS

Najznačajniji spomenici u ovoj celini su: manastir Sopoćani, manastir Đurđevi Stupovi, Crkva Sv. apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) i ostaci tvrđava  Ras i Gradina.

Sačuvani spomenici u ovoj oblasti predstavljaju autentična svedočanstva o najstarijim orginalnim oblicima umetničkog izražavanja srpskog naroda i istovremeno najvišeg dometa u arhitekturi i slikarstvu  (čuvena raška škola slikarstva).

Arheološki nalazi govore da je ovo područje bilo naseljeno još od kamenog doba – nalaz Naprelje, preko gvozdenog doba – nalaz Smolućka pećina  (sa tragovima naseljenosti iz praistorije) i ranohrišćanskog  doba – Novopazarski nalaz, nalazišta ostataka kasnoantičkih i srednjevekovnih utvrđenja Jeleč i Ras.

Stri grad Ras bio je prestonica prve srpske države Raške , za vreme Nemanjića.

U Novom Pazaru se sreću istok i zapad, pravoslavlje i islam. Iz doba turske vladavine ovim prostorom ostali su značajni spomenici islamske kulture.

DETALJ-HAMAM

Najstariji od tih spomenika je Hamam, staro tursko kupatilo koje je podigao osnivač Novog Pazara Isa-beg Ishaković. Kupatilo je napravljeno prvobitno za potrebe turske vojske koja je nedaleko od hamama bila ulogorena. Kupatilo je bilo podeljeno na muški i ženski deo, sa prostorijama za grejanje vode i šadrvanom. Svaka prostorija imala je svoju kupolu, ukupno 11 kupola.