Golija

GOLIJA 

Golija –  jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Nalazi 32 km severno od Novog Pazara, i pruža velike mogućnosti za odmor i rekreaciju u gotovo netaknutoj prirodi. Najviši vrh je Jankov kamen (1833 m). Padine Golije su izuzetno pogodne za skijanje, jer zime obiluju snegom.

Vlada Republike Srbije je, jula 2001.godine, donela Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu  kao „PARK PRIRODE GOLIJA“ i svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.
Precizno su definisane granice parka koje obuhvataju područja opština Ivanjica, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Sjenica – ukupne površine 75.183 ha, a unutar njih područja sa prvim, drugim ili trećim stepenom zaštite.
Jedna od stvari koja se obezbeđuje na području Parka prirode Golija je i uređenje i infrasrtukturno opremanje prostora za potrebe turizma i rekreacije.
ski golija 2

GOLIJA PLANINSKI CENTAR ODVRAĆENICA

Na Goliji je postojao od ranije planinarski dom na mestu Odvraćenica koji je prvo bio svojina planinarskog smučarskog društva, a zatim je prešao u svojinu TK „RAŠKA“ Novi Pazar, a sada je trenutno u privatnoj svojini I radi pod imenom Hotel “Golija”. Vlasnik PP „LJIN“ je ovaj objekat adaptirao i preuredio. U ponudi je udoban smeštaj u 1/2, 1/3 i 1/4 sobama i apartmanima. Sve sobe i apartmani imaju tv i kupatilo. Uređena je i trim staza „zdravlja“ kao i tereni za mali fudbal i male sportove.
Udaljenost od Novog Pazara do Planinarskog doma koji se nalazi na mestu Odvraćenica je 32 km asfaltiranog puta.
Od Novog Pazara u pravcu Odvraćenice na Goliji ide se starim putem Novi Pazar – Raška do sela Postenje koje je sada prigradsko naselje u blizini Petrove crkve, odakle se skreće ka selu Deževa a zatim Šaronje i Tenkovo pa dalje pravac Odvraćenice.
Turistički centar „Odvraćenica“ je smešten na samim izvorima reke Studenice, nedaleko od samog vrha Golije, Jankovog kamena (1833 m/nv).

File Name : DSCN1233.JPG File Size : 1.5MB (1563335 Bytes) Date Taken : 2003/03/09 13:47:29 Image Size : 2560 x 1920 pixels Resolution : 300 x 300 dpi Bit Depth : 8 bits/channel Protection Attribute : Off Hide Attribute : Off Camera ID : N/A Camera : E5000 Quality Mode : FINE Metering Mode : Matrix Exposure Mode : Programmed Auto Speed Light : No Focal Length : 14.9 mm Shutter Speed : 1/843.1 second Aperture : F7.6 Exposure Compensation : 0 EV White Balance : Preset Lens : Built-in Flash Sync Mode : N/A Exposure Difference : N/A Flexible Program : N/A Sensitivity : ISO100 Sharpening : Auto Image Type : Color Color Mode : N/A Hue Adjustment : N/A Saturation Control : Normal Tone Compensation : Auto Latitude(GPS) : N/A Longitude(GPS) : N/A Altitude(GPS) : N/A

Skijališta na Goliji se nalaze na nadmorskoj visini od 1.744 m na izuzetno lepoj lokaciji na kojoj bi, u perspektivi, mogli da budu izgrađeni tereni i za Nordijske discipline.

Turistički ski centar “Odvraćenica” na Goliji može da se pohvali sa pet žičara I sedam staza, dužine od 450m do 1100 m. Staze “Kula 1”, Kula 2”, Kula 3”, “Kula 4”, “Goveđi do” I “Sovićke kolibe” su rekreativnog tipa a “Kula 5” je namenjena za obuku skijaša.

Za učenike, za škole u prirodi, “amfiteatar u smrčevaku” predstavlja posebnu atrakciju. Šetnje zelenim planinskim tepihom I branje planinskog bilja I plodova (kantarion, majčina dušica, borovnica, malina, kupina…) u toplijim mesecima u godini, odmoriće I najumornijeg gosta.

Za ljubitelje lova komercijalno lovište, uzgajalište jelena lopatara daje mogućnost posebnog opuštanja I uživanja.

staza zdravlja golija 2

 

ROGOZNA

Rogozna je planina 12 km jugoistočno od Novog Pazara. Pruža se pravcem jugozapad-severoistok u dužini od oko 20 km. Smeštena je u trouglu koji sačinjavaju reka Raška, gornji I srednji tok Ibra. Dolinama pritoka tih reka raščanjena je na dugačke kose veoma strmih strana. Najveće uvišenje je Crni vrh 1.504 m.

Rogozna se sastoji najvećim delom od vulkanskih stena indezita, riolita I njihovih tufov a smatra se da je sama planina deo vulkanskog masiva ugašenog pre 5.000 godina te je mišljanja da je Rogozna najmladji ugašeni vulkan u Evropi.

Planina je obrasla gustim šumama četinara. Preko Rogozne je prolazio karavanski put koji je povezivao Bosnu sa Skopljem I Solunom. Njima se najvećim delom kretala trgovina sve do izgradnje ibarske železnice. Na pomenutom karavanskom putu postojala je u srednjem vekku rudarska varoš Rogozno sa rudarima Sasima I dalmatinskim trgovcima. Na Rogozni su ostaci srednjovekovnog grada Jeleča oko kojeg je u X veku postojala istoimena župa.