Brdske trke SAKS-a u aprilu pred Novopazarcima

Sportski auto karting savez Srbije u želji da decentralizuje takmičenja, obišao je i Novi Pazar. Od gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, predstavnici Saveza dobili su podršku u svojoj nameri. Ako  sve bude kako je zamišljeno, trke na ovom prostoru održaće se krajem aprila ove godine.

„Na ideju smo došli zahvaljujući Esadu Došljaku Boletu. Danas smo ovde i biramo jednu od dve potencijalne staze koje bi trebalo da se voze u okviru nacionalnog šampionata Srbije i to u terminima 29. i 30 aprila 2017. godine“, rekao je ovim povodom Goran Toroman ispred SAKS-a.

Iz Auto karting saveza ubeđeni su da će se nakon decentralizacije takmičenja i održavanja trka u Novom Pazaru, na ovim prostorima pojaviti neke nove trkačke nade. Trkom u Novom Pazaru biće otvorena ovogodišnja sezona šampionata Srbije. Kako je interesovanje za karting izuzetno očekuje se veliki broj gostiju iz čitave zemlje. Staze na kojima će takmičari voziti, prema proceni stručnjaka, mogle biu biskoj budućnosti, uz neznatno uređenje, da posluže i za takmičenja na evropskom nivou.

Bibić i Terzićeva obarali rekorde u Beogradu

Atletičar Novog Pazara Elzan Bibić pobedio je u trci na 3.000 metara na „Serbian Open Indoor“ mitingu u Beogradu, postavivši novi državni rekord za juniore, dok je Amela Terzić, uz novi rekord Srbije u dvorani, bila druga na istoj deonici.

Bibić je slavio vremenom od 8:09,06 minuta, ispred Nemanje Cerovca iz Crvene zvezde sa 8:26,06 i trećeplasiranog Miloša Krstića iz Leposavića sa 8:36.48.

„Zadovoljan sam nastupom, trka je bila izuzetno jaka. Pre dva dana sam imao Balkansko prvenstvo, ali sam ostavio malo rezerve za ovaj miting jer sam znao da me čeka jaka i brza trka… Trčao sam sa jakim atletičarima, ni malo naivnim. Hvala publici koja je bila iz mene i bodrila me, oni su odradili pola posla“, rekao je Bibić novinarima posle trke.

Terzićeva je na prvom međunarodnom atletskom mitingu u novootvorenom sportskom objektu na Banjici bila druga na 3.000 metara rezultatom od 9:03,39 minuta, čime je oborila rekord Snežane Pajkić postavljen 1987. godine.

Prvo mesto u toj trci pripalo je Rumunki Ankuci Bobočel, dok je Silvija Danekova iz Bugarske bila treća. Teodora Simović je na cilj stigla peta.

N. Kočović

’’Dani Kanade u Novom Pazaru’’

U Kulturnom centru Novi Pazar biće predstavljen deo kanadske kulture i umetnosti kroz realizaciju programa ’’Dani Kanade u Novom Pazaru’’ . Reč je o promociji raznolikih kulturno – umetničkih formi kanadske kulture, ali i o susretanju i prepoznavanju univerzalnih kulturoloških elemenata i vrednosti.

PREDAVANJE AMBASADORA KANADE U SRBIJI – Svečana sala

07. marta 2016. godine sa početkom u 11:30h u Svečanoj sali će biti održano predavanje na temu „Kanadski multikulturalni mozaik“, koje će održati ambasador Kanade u Srbiji Nj.E. Filip Pinington.

IZLOŽBA GRAFIKA KANADSKE AUTORKE HEDER HJUSTON – Galerija MMC

07. marta 2016. godine sa početkom u 19.00h biće otvorena izložba radova kanadske umetnice Heder Hjuston “Grade, sanjaj snove“.

Ona se predstavljaciklusom grafika sa temom dekomponovane arhitekture prerasta u seriju novih radova u kojima u urbanoj scenografiji buja organsko tkivo pojačano neprijatnim vizuelnim efektom. Heder vešto izvodi svoje višebojne serigrafije unoseći duh u jednu prilično mehaničku tehniku (u post-digitalnom dobu ova tehnika se čini kao klasični bakropis u odnosu na tehničke novotarije).

Heder Hjuston je zamenica direktora škole vizuelnih umetnosti i docent na odseku Grafičkih medija na Alberta koledžu umetnosti i dizajna. Diplomu MFA stekla je na Univerzitetu Alberta i diploma BFA na Kalgari univerzitetu, a trenutno je predsednica udruženja grafičara Alberte. Autor je velikog broja samostalnih izložbi, kao i grupnih izložbi u Kanadi, SAD, Kini, Portugaliji, Engleskoj, Kini, Poljskoj, Finskoj, Hrvatskoj, Srbiji.

Radovi joj se nalaze u značajnim zbirkama, a dobitnica je nekoliko nagrada za grafiku.

Izložba će biti otvorena do 17. marta 2016. godine.

PROJEKCIJE FRANKOFONIH KANADSKIH FILMOVA – Svečana sala (ulaz je slobodan)

08. mart 2016. godine sa početkom u 18:00h – ’’Legenda o Sirili’’

Animirani film za najmlađe o troje mladih Inuita koji kreću  u potragu za obećanom zemljom.  „Legenda o Sarili“ je film inspirisan kulturom Inuita (kod nas poznatih i kao Eskimi), starosedelaca severnoameričkog kontinenta.

09. mart 2016. godine sa početkom u 20:00h – ’’Mamica’’

Sa dvadeset i pet godina reditelj filma Havijer Dolan, iz kanadske provincije Kvebek, ima iza sebe već 5 filmova, dok je film ’’Mamica’’ opisan kao vešto snimljen, energičan i esetski šokantan.  Film Havijera Dolana je priča o samohranoj majci koja pokušava da na najbolji način brine o svom sinu. Uz pomoć devojke iz susedne kuće uspevaju da pronađu ravnotežu.

Dobrodošli!

„Nepotreban ambijent“ Elme Selimi

Zbirka pjesama „Nepotreban ambijent“ je prvi pjesnički poduhvat Elme Selimi, kojim je otškrinula vrata pisanja. Promociju, prvu u nizu, organizuje Kulturni centar Novi Pazar i ovom prilikom pozivamo vas, draga publiko, da dođete u Foaje Kulturnog centra, 4. marta 2016. godine (petak), sa početkom u 19h.

Izdavač zbirke je Neopress Beograd, a na promociji će govoriti ljudi koji su Elmi bili podrška da ova zbirka ugleda svjetlo dana: Goran Tadić, Hasna Ziljkić  i Mladen Radovanović.

Elma Selimi, rođena 1997. godine u Tutinu, učenica je srednje Medicinske škole u Novom Pazaru (maturantkinja). Osim poezije, piše eseje, besjede i kratke pripovijetke. Pobjednica je Takmičenja u besjedništu koje organizuje Kulturni centar Novi Pazar, 2015. godine, kao i na Festivalu stvaralaštva mladih 2015, oblast: Besjeda, također u organizacji Kulturnog centra Novi Pazar; učesnica je na mnogobrojnim poetskim konkursima, sekcijama za recitaciju i glumu u zemlji i inostranstvu. Neobjavljena zbirka pjesama «U senci tvog osmeha» zauzela je treće mjesto na konkursu «Desanka Maksimović» u Valjevu, 2012. godine, uz književnu kritiku Dragana Lakićevića. Pjesma «Velike sitnice» objavljena je u Zborniku «Ćirilica slovo srpskog lica».

Učestvuje u kreativnim radionicama humanitarnog karaktera, zalaže se za jednakost, što se najbolje ogleda u pobjedničkoj besjedi: «Stop diskriminaciji». Zagovornica je teze: «U zdravom tijelu zdrav duh», a to dokazuje time što je pobijedila na krosu na šest stotina metara, 2015. godine, koji organizuje Radio RTS.

Generacija će je pamtiti po skoku iz aviona u Hrvatskoj sa 3.500 m visine i bavljenju ekstremnim sportovima. U slobodno vrijeme bavi se fotografisanjem, smatra da je fotografija neizrečena pjesma. Sebe vidi kao budućeg ljekara i humanistu, koji piše o realnosti iz apstraktnog ugla.

Novac od prodaje knjiga na promociji biće uplaćen u humanitarne svrhe.

Izložba odabranih radova za vizuelni identitet 555 godina grada

Pobednički rad grafičkog dizajnera Dženana Hajrovića, kao i još 13 odabranih idejnih rešenja koji su pristigli na Konkursu za vizuelni identitet „555 godina postojanja grada Novog Pazara“ izloženi su sinoć u Galeriji Multimedijalnog centra.

Na ovaj konkurs, koji je raspisao grad Novi Pazar, stiglo je 40 radova od 22 autora.

Osim Hajrovića, drugu nagradu osvojila je grafička dizajnerka Ajla Dazdarević, dok je treće mesto pripalo studentu grafičkog dizajna Jasminu Đerleku.

Hajrović je novinarima rekao da je verovao da će bar jedno od 12 idejnih rešenja, sa koliko se prijavio na ovaj konkurs, zadovoljiti kriterijume žirija, jer su bili likovno različiti, od modernih do tradicionalnih.

“Pobedničko rešenje ima asocijaciju na Kulu motrilju u Gradskom parku, a u centru je predstavljen pokretni deo grada, jer Novi Pazar je stalno u nekom pokretu, stalno se dešavaju neke stvari“, rekao je Hajrović, koji je magistrirao na Likovnoj akademiji u Sarajevu.

Član Gradskog veća Seadetin Mujezinović rekao je da će ovaj pobednički logo biti zaštitni znak Novog Pazara narednih godinu dana.

(više…)