U Kulturnom centru Novi Pazar biće predstavljen deo kanadske kulture i umetnosti kroz realizaciju programa ’’Dani Kanade u Novom Pazaru’’ . Reč je o promociji raznolikih kulturno – umetničkih formi kanadske kulture, ali i o susretanju i prepoznavanju univerzalnih kulturoloških elemenata i vrednosti.

PREDAVANJE AMBASADORA KANADE U SRBIJI – Svečana sala

07. marta 2016. godine sa početkom u 11:30h u Svečanoj sali će biti održano predavanje na temu „Kanadski multikulturalni mozaik“, koje će održati ambasador Kanade u Srbiji Nj.E. Filip Pinington.

IZLOŽBA GRAFIKA KANADSKE AUTORKE HEDER HJUSTON – Galerija MMC

07. marta 2016. godine sa početkom u 19.00h biće otvorena izložba radova kanadske umetnice Heder Hjuston “Grade, sanjaj snove“.

Ona se predstavljaciklusom grafika sa temom dekomponovane arhitekture prerasta u seriju novih radova u kojima u urbanoj scenografiji buja organsko tkivo pojačano neprijatnim vizuelnim efektom. Heder vešto izvodi svoje višebojne serigrafije unoseći duh u jednu prilično mehaničku tehniku (u post-digitalnom dobu ova tehnika se čini kao klasični bakropis u odnosu na tehničke novotarije).

Heder Hjuston je zamenica direktora škole vizuelnih umetnosti i docent na odseku Grafičkih medija na Alberta koledžu umetnosti i dizajna. Diplomu MFA stekla je na Univerzitetu Alberta i diploma BFA na Kalgari univerzitetu, a trenutno je predsednica udruženja grafičara Alberte. Autor je velikog broja samostalnih izložbi, kao i grupnih izložbi u Kanadi, SAD, Kini, Portugaliji, Engleskoj, Kini, Poljskoj, Finskoj, Hrvatskoj, Srbiji.

Radovi joj se nalaze u značajnim zbirkama, a dobitnica je nekoliko nagrada za grafiku.

Izložba će biti otvorena do 17. marta 2016. godine.

PROJEKCIJE FRANKOFONIH KANADSKIH FILMOVA – Svečana sala (ulaz je slobodan)

08. mart 2016. godine sa početkom u 18:00h – ’’Legenda o Sirili’’

Animirani film za najmlađe o troje mladih Inuita koji kreću  u potragu za obećanom zemljom.  „Legenda o Sarili“ je film inspirisan kulturom Inuita (kod nas poznatih i kao Eskimi), starosedelaca severnoameričkog kontinenta.

09. mart 2016. godine sa početkom u 20:00h – ’’Mamica’’

Sa dvadeset i pet godina reditelj filma Havijer Dolan, iz kanadske provincije Kvebek, ima iza sebe već 5 filmova, dok je film ’’Mamica’’ opisan kao vešto snimljen, energičan i esetski šokantan.  Film Havijera Dolana je priča o samohranoj majci koja pokušava da na najbolji način brine o svom sinu. Uz pomoć devojke iz susedne kuće uspevaju da pronađu ravnotežu.

Dobrodošli!