Skip to main content

Džamija

Arap - Hasan Čelebi

Arap ili Hasan Čelebi džamija nalazi se na ulazu u staru novopazarsku čaršiju. Malo je pouzdanih podataka o istorijatu ove džamije i njenom ktitoru. Poznato je da se ova džamija pominje u popisu iz 1528. godine što svedoči o tome da se radi o veoma starom kulturno-istorijskom spomeniku u Novom Pazaru.

HASAN ČELEBI DŽAMIJA

Poznato je da se ova džamija pominje u popisu iz 1528. godine što svedoči o tome da se radi o veoma starom kulturno-istorijskom spomeniku u Novom Pazaru. U narodu je očuvano predanje da je Hasan Čelebi bio Arap, te da se ta džamija zove još i Arap džamija.

Hasan Čelebi ili Arap džamija

Hasan Čelebi ili Arap džamija ima jedinstvenu dispoziciju u odnosu na položaj ostalih džamija unutar svojih parcela. Okružena je nizom trgovačkih i zanatskih radnji koje formiraju celi blok, određen pravcima današnjih ulica 1. maj i 7. jul. Povezivanje sa dućanima je izvedeno na osoben način. Spoljni izgled predstavlja skladnu celinu nad kojom se jasno ne izdvaja glavni deo džamije. Naknadno dozidani dućani oko džamije u krovovima su povezani u velike mase, prepuštene dubokim strehama preko zidova. Svi prozori su pravougaoni, bez ukrasnih elemenata.