Skip to main content

Odaberite turističke ture uz pomoć turističkih vodiča.

Gradska tura

Novi Pazar i okolina – obilsaci

Obilazak grada počinjemo od Sebilja koji je poklon grada Sarajeva gradu Novom Pazaru.

Tu je i Trg Isa – bega Isakovića, koji je osim po vojnim sposobnostima bio poznat kao veliki dobrotvor i zadužbinar.

Gradska tvrđava

Dolazimo do Gradske tvrđave, utvrđenja sa tri ugaone tabije bastiona gde možemo videti  kulu Motrilju koja je nekada služila za osmatranje. Kula sa tvđavom nalazi se na grbu današnjeg  grada Novog Pazara.

Nedaleko je i Biblioteka Dositej Obradović, gde je jedno vreme bio   bioskop Crvena zvezda. Naš obilazak nastavljamo do Stare čaršije niza malih zanatskih dućana, gde je nekada prolazila  Stambol džada, put koji  je vodio ka  Istanbulu, preko Kosovske Mitrovice i Skoplja.  Novi Pazar je oduvek bio prirodna raskrsnica puteva od istoka prema zapadu i mesto susreta kultura zapadne i istočne civilizacije.

TEKOVINE BRUSANSKE ARHITEKTURE

Tome svedoči i Altun – alem džamija  izgrađena početkom 16. veka, jedna od najlepših i najstarijih džamija na ovim prostorima koja je i danas u funkciji.

Dolazimo do Isa – begovog  hamama koji je sagrađen u  periodu  osnivanja grada Novog Pazara. Sagradio ga je Isa beg Isakovoć. Hamam je dvojni, podeljen na ženski i muški,  imao jedanest kupola od kojih su samo neke očuvane.

U blizini je i Zlatno sokače, niz radnjica gde se prodaje zlatni i srebrni nakit.

Od velikog broja značajnih objekata u našem gradu predstavljamo i Kuću Čavića, koja je sagrađena 1911. godine po uzoru na sličnu kuću  iz Soluna.

Gastronomija

Postoji mogućnost posete muzeja. Muzej je kompleksnog tipa gde se mogu videti istorijska, arheološka, etnološka i postavka primenjene umetnosti. Ulaz u muzej se plaća.

U obilazak se može uvrstiti  i šoping na Maloj  gradskoj pijaca (radno vreme svakog dana do 16.00 č), kao i na Velikoj robnoj pijaci koj aradi nedeljom.

Takođe se može organizovati Gastronomska tura, ručak ili večera kao i degustacija kafe na žaru, malinade, đulsije, boze, baklave,  mantija, ćevapa  u dogovoru sa vodičima i u kombinaciji sa Gradskom turom. Za dodatne obilaske potrebno je više vremena.

Odaberite turističke ture uz pomoć turističkih vodiča.

Manastirska tura

Novi Pazar i okolina – obilsaci

Crkva Sv. apostola Petra i Pavla

Vodimo vas u crkvu Svetog apostola Petra i Pavla ( Petrovu crkvu ), najstariju crkvu na Balkanu iz 9. veka u kojoj su se održavali važni državni sabori i donosile odluke. Crkva je nemi svedok prošlog vremena. U njoj je Stefan Nemanja, miropomazan, predao je vlast svom srednjem sinu Stefanu Prvovenčanom, zamonašio se sa svojom suprugom Anom.

Manastir Đurđevi stupovi

Naš obilazak nastavljamo dalje prema manastiru Đurđevi stupovi, jednom od najstarijih manastira, sagrađenom 1171. godine. Manstir je zadužbina velikog župana Stefana Nemanje.

Stari grad Ras

Posle Đurđevih stupova idemo do Starog grada Rasa, nekadašnje prestonice stare srpske Raške. Kompleks obuhvata utvrđenje, pećinu Isposnicu i Trgovište. U pećini je napisano Vukanovo jevanđelje, jedan od najstarijih pisanih spomenika kod Srba.

Pećinska crkva Sv. arhangela Mihaila

Napomena za posetioce i turiste da je dužina staze do Starog grada Raša od mesta Pazarište oko 1 km, uspon, srednje težine, sa odmaralištima.

Manastir Sopoćani

Najlepše freske srednjeg veka, videćemo u manastiru Sopoćani, zadužbini kralja Uroša I, a freska Uspenja Presvete Bogorodice je na izložbi u Parizu 1961. godine proglašena najlepšom freskom srednjeg veka.

MONUMENTALNOST IZRAZA

Manastir je, u okviru celine Stari Ras sa Sopoćanima, upisan u Listu Svetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a 1979. godine.

Odaberite turističke ture uz pomoć turističkih vodiča.

Ostale turističke destinacije

Novi Pazar i okolina – obilsaci

Stari hamam

Za vas možemo organizovati  posetu Novopazarskoj  Banji, gde se možete  kupati u Starom hamamu, odvojeni ženski i muški termini, ulaz se plaća. Mogućnost organizovanja ručka u nekom od hotela ili ugostiteljskih objekata, po najavi i dogovoru sa vodičem.

Srednjovekovni grad Jeleč

Takođe uz prethodnu najavu organizujemo  obilazak srednjovekovnog   grada Jeleča na planini Rogozni. Na ovoj planini je u srednjem veku bilo razvijeno rudarstvo, a rudu su kopali čuveni rudari Sasi. Loveći nedaleko od Jeleča kralj Dragutin je pao sa konja i polomio nogu, zatim je predao presto 1282. godine svom malađem bratu Milutinu.

Udaljenost od Novog Pazara oko 20 km, od toga 4 do 5 km pešačenja.

Manastir Crna reka

Jezero je veštačko nastalo 1977. godine  pregrađivanjem reke Ibar. Manastir Crna reka je uklesan u steni, ime je dobio po reci. U toku jedne molitve, monahu je zasmetao šum reke, pa je rekao: „Umukni Crna reko„.  Reka je posle toga počela da ponire pored manastira, a onda bi se ponovo nizvodno pojavila. Nema tačnih podataka o vremenu zidanja manastira.

U ponudi su i obilazak jezera Gazivode i manastira Crna reka, udaljenost od Novog Pazar oko 30 km.

Kanjon Uvac

Pešterska visoravan i kanjon Uvca, obilazak vidikovaca Molitva i Ledeni vidikovac. Udaljenost od Novog Pazara je oko 65 km, putem prema Sjenici. Kanjon Uvca je poznat po staništu beloglavog supa, pogodan za organizaciju  krstarenja meandrima Uvca, kao i obilazak Ledene pećine.

Pešter je proglašen specijalnim rezervatom prirode, najviša je visoravan na Balkanu i jedna od najviših u Evropi, sa prosečnom nadmorskom visinom od oko 1150 m.

Selo Miščiće

Ono što svakako preporučujemo je poseta planine Golije, a na putu do planine može se videti selo Miščiće, rodno mesto Rastka Nemanjića, Svetog Save koji se i ako plemićkog porekla veoma rano zamonašio i postao prvi srpski prosvetitelj i učitelj.

Planina Golija

Planina Golija, nalazi se na teritoriji pet opština. Na Goliji se može zimi skijati. Na ovoj planini su blage staze, pogodne za početnike i porodice sa decom, a preko leta je pogodna za pešačenje, na čistom planinskom vazduhu. Od Novog Pazara je udaljena 38 km.

Nacionalni park, Kopaonik

Kopaonik, nacionalni park Udaljen od Novog Pazara 56 km. Ova planina je najpoznatiji ski centar Srbije, a i šire. Najviši vrh je Pančićev vrh, 2017 m. Na planini postoji veliki broj smeštajnih kapaciteta kao i razvijena mreža ski staza, nudi i veliki broj drugih rekreativnih sadržaja. Planina je takođe pogodna za odmor u toku letnjeg perioda.

Novi Pazar spremno dočekuje svoje goste, a oni koji su već bili mogli su da se uvere u gostoljubivost i gostoprimljivost na svakom korku.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Turističku organizaciju Novog Pazara, kao i za najave poseta.