Skip to main content

Grupa od pet novinara iz Alžira boravi u Novom Pazaru sa ciljem upoznavanja kulture i tradicije ovog grada. Njihov boravak u Novom Pazaru pripremila je i pomogla lokalna Turistička organizacija i Grad Novi Pazar.  Impresije koje će novinari poneti odavde biće inspiracija za priče koje će objavljivati , što doprinosi dobrom marketingu za turizam u Novom Pazaru.

Društvo prijatelja Alžira i Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ADLIGAT ,uz podršku Ambasade Narodne Demokratske Republike Alžir u Beogradu, inicijatori su i organizatori dolaska alžirskih novinara u Srbiju tokom juna 2019. godine. Oni će u okviru posete  Srbiji, sa ciljem da istražuju turističke potencijale, i bogato kulturno-istorijsko nasleđe posetiti: Zlatibor, Valjevo, Šabac i Topolu. Međutim,prva stanica njihovog obilaska je Novi Pazar.

„U Novom Pazaru živi muslimanski narod. Alžirci su muslimani i nama je zato bilo zanimljivo da posetimo ovaj grad. Hrana i velikodušnost ljudi ovde je fenomanalna. Preporučiću svojim prijateljima da posete Novi Pazar“, kazao je novinar Mustafa Amine.

Posete stranih državljana , naročito novinara i blogera veoma su značajne za razvoj turizma u Novom Pazaru ocenjuju u Turističkoj organizaciji.

„Nakon blogera iz Turske, sada imamo posetu i novinara iz Alžira. Posle novinara naravno očekujemo i turiste iz ove zemlje“, kazala je Kata Tiosavljević iz Turističke organizacije Novi Pazar.

Alžirski novinari obilaziće džamije i hamam u Novom Pazaru. Zbog ograničenog vremena naglašavaju da će ponovo obići ovaj grad sa bogatom muslimanskom, orijentalnom i hrišćanskom tradicijom, i veoma bogatom istorijom. Njihova želja je da pokažu suživot, kulturu i život muslimana i hrišćana u Srbiji.

izvor: rtvnp.rs