Skip to main content

Zgrada

MITROPOLIJE

Mitropolija u Varoš mahali spada u najstarije primerke narodnog graditeljstva u Novom Pazaru, ali i Srbiji. Izgrađena je u drugoj polovini XVIII veka, a veruje se da je u njoj bila smeštena rezidencija  raško-prizrenskih mitropolita. Od 1885. do 1903. u njoj je bila smeštena i prva ženska škola, a potom i mešovita škola.

Od 1912. godine je često menjala namene, a kraj prošlog veka dočekala je u lošem stanju. Osamdesetih godina su sprovedena opsežna istraživanja, a zgrada je demontirana i izmeštena, u okviru iste parcele, dalje od ulice. Pored svojih arhitektonskih vrednosti, Mitropolija je značajna kao svedočanstvo društvenog i političkog života u Novom Pazaru, položaju crkve i Srba u ovim krajevima tokom vladavine Turske, kao i razvoja školstva u ovom gradu.

KULTURNO DOBRO, SPOMENIK KULTURE

Zgrada  ,, Mitropolija ‘’ u Novom Pazaru je podignuta krajem XVIII Veka kao jedna od najstarijih zgrada. Izuzetan je primer narodnog graditeljstva predstavlja  nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Od krajem XIX veka postaje škola

Ova zgrada je značajna i iz drugih razloga ovde je krajem XIX veka bila srpska zenska škola 1885 do 1903 godine je ta škola radila a od 1903 do 1912 bila je mešovita škola. Iz svih tih navedenih razloga je 1986 godine skupština grada Novog Pazara donela odluku da se stara zgrada Mitropolije proglasi za kulturno dobro i ona je od 1986. godine  pod zaštitom. Inače se ova zgrada  nije ranije nalazila na ovom mestu ona je dislocirana, nalazila se do ulice gde se mogu videti stari temelji. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, zato što je ovo spomenik od velikog značaja kasnije je proglašen za spomenik od izuzetnog značaja je odlučio da izvrši rekonstrukciju ali da dislocira zgradu da bi ona bila: bolje vidljiva, pregledna i da bi se manje oštećivala zbog saobraćaja.