Skip to main content

Zgrada

MITROPOLIJE

Mitropolija u Varoš Mahali jedan je od najstarijih primera narodnog graditeljstva u Novom Pazaru, ali i u Srbiji. Sagrađena je u drugoj polovini 18. veka, a veruje se da je bila rezidencija raško-prizrenskih mitropolita. Od 1885. do 1903. godine u njoj je bila prva ženska, a potom i mješovita škola.

Od 1912. godine često je mijenjao namjene, a kraj prošlog stoljeća dočekao je u lošem stanju. Osamdesetih godina 20. stoljeća izvršena su opsežna istraživanja, a zgrada je demontirana i izmještena, u okviru iste parcele, dalje od ulice. Pored svojih arhitektonskih vrednosti, Mitropolija je značajna i kao svedočanstvo društvenog i političkog života u Novom Pazaru, položaja crkve i Srba na ovim prostorima tokom turske vladavine, kao i razvoja prosvete u ovom gradu.

KULTURNO DOBRO, SPOMENIK KULTURE

Zgrada “Mitropolije” u Novom Pazaru podignuta je krajem 18. veka kao jedna od najstarijih građevina. Izuzetan je primjer narodnog graditeljstva i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Od kraja 19. veka postaje škola

Ova zgrada je značajna i iz drugih razloga.Krajem 19. veka ovde je postojala srpska ženska škola, od 1885. do 1903. godine radila je škola, a od 1903. do 1912. godine bila je mešovita škola. Iz svih ovih razloga, Skupština grada Novog Pazara je 1986. godine donela odluku da se stara zgrada Mitropolije proglasi kulturnim dobrom, a pod zaštitom je od 1986. godine. Inače, ova zgrada se ranije nije nalazila na ovom mjestu, bila je dislocirana, nalazila se pored ulice gdje se vide stari temelji. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, jer je ovaj spomenik od velikog značaja, kasnije je proglašen spomenikom od izuzetnog značaja, odlučio je da izvrši rekonstrukciju, ali da se objekat izmesti kako bi bio: vidljiviji, transparentniji i manje oštećena. saobraćajem.