Skip to main content

Odaberite turističke ture uz pomoć turističkih vodiča.

Gradska tura

Novi Pazar i okolina – obilsaci

Obilazak grada počinjemo od Sebilja koji je poklon grada Sarajeva gradu Novom Pazaru.

Tu je i Trg Isa – bega Ishakovića, koji je osim po vojnim sposobnostima bio poznat kao veliki dobrotvor i zadužbinar.

Gradska tvrđava

Dolazimo do Gradske tvrđave, utvrđenja sa tri ugaone tabije bastiona gdje možemo vidjeti  Kulu motrilju koja je nekada služila za osmatranje. Kula sa tvđavom nalazi se na grbu današnjeg  grada Novog Pazara.

Nedaleko je i Biblioteka Dositej Obradović, gde je jedno vrijeme bio   bioskop Crvena zvijezda. Naš obilazak nastavljamo do Stare čaršije, niza malih zanatskih dućana, gdje je nekada prolazila  Stambol džada, put koji  je vodio ka  Istanbulu, preko Kosovske Mitrovice i Skoplja.  Novi Pazar je oduvijek bio prirodna raskrsnica puteva od istoka prema zapadu i mjesto susreta kultura zapadne i istočne civilizacije.

TEKOVINE BRUSANSKE ARHITEKTURE

Tome svjedoči i Altun – alem džamija  izgrađena početkom 16. vijeka, jedna od najljepših i najstarijih džamija na ovim prostorima, koja je i danas u funkciji.

Dolazimo do Isa – begovog  hamama koji je sagrađen u  periodu  osnivanja grada Novog Pazara. Sagradio ga je Isa beg Ishaković. Hamam je dvojni, podijeljen na ženski i muški,  imao jedanest kupola od kojih su samo neke očuvane.

U blizini je i Zlatno sokače, niz radnjica gdje se prodaju zlatni i srebrni nakit.

Od velikog broja značajnih objekata u našem gradu predstavljamo i Kuću Čavića, koja je sagrađena 1911. godine po uzoru na sličnu kuću  iz Soluna.

Gastronomija

Postoji mogućnost posjete muzeja. Muzej je kompleksnog tipa gdje se mogu vidjeti historijska, arheološka, etnološka i postavka primjenjene umjetnosti. Ulaz u muzej se plaća.

U obilazak se može uvrstiti  i šoping na Maloj  gradskoj pijaci (radno vrijeme svakog dana do 16.00 č), kao i na Velikoj robnoj pijaci koja radi nedjeljom.

Takođe se može organizovati Gastronomska tura, ručak ili večera kao i degustacija kafe na žaru, malinade, đulsije, boze, baklave,  mantija, ćevapa  u dogovoru sa vodičima i u kombinaciji sa Gradskom turom. Za dodatne obilaske potrebno je više vremena.

Odaberite turističke ture uz pomoć turističkih vodiča.

Manastirska tura

Novi Pazar i okolina – obilsaci

Crkva Sv. apostola Petra i Pavla

Vodimo vas u crkvu Svetog apostola Petra i Pavla ( Petrovu crkvu ), najstariju crkvu na Balkanu iz 9. vijeka u kojoj su se održavali važni državni sabori i donosile odluke. Crkva je nijemi svjedok prošlog vremena. U njoj je Stefan Nemanja, miropomazan, predao je vlast svom srednjem sinu Stefanu Prvovenčanom, zamonašio se sa svojom suprugom Anom.

Manastir Đurđevi stupovi

Naš obilazak nastavljamo dalje prema manastiru Đurđevi stupovi, jednom od najstarijih manastira, sagrađenom 1171. godine. Manstir je zadužbina velikog župana Stefana Nemanje.

Stari grad Ras

Posle Đurđevih stupova idemo do Starog grada Rasa, nekadašnje prijestonice stare srpske Raške. Kompleks obuhvata utvrđenje, pećinu Isposnicu i Trgovište. U pećini je napisano Vukanovo jevanđelje, jedan od najstarijih pisanih spomenika kod Srba.

Pećinska crkva Sv. arhangela Mihaila

Napomena za posjetioce i turiste da je dužina staze do Starog grada Rasa od mjesta Pazarište oko 1 km, uspon, srednje težine, sa odmaralištima.

Manastir Sopoćani

Najljepše freske srednjeg vijeka, vidjećemo u manastiru Sopoćani, zadužbini kralja Uroša I, a freska Uspenje Presvete Bogorodice je na izložbi u Parizu 1961. godine proglašena najljepšom freskom srednjeg vijeka.

MONUMENTALNOST IZRAZA

Manastir je, u okviru cjeline Stari Ras sa Sopoćanima, upisan u Listu Svjetske kulturne i prirodne baštine UNESCO-a 1979. godine.

Odaberite turističke ture uz pomoć turističkih vodiča.

Ostale turističke destinacije

Novi Pazar i okolina – obilsaci

Stari hamam

Za vas možemo organizovati  posjetu Novopazarskoj  Banji, gdje se možete  kupati u Starom hamamu, sa odvojenim ženskim i muškim terminima, gdje se ulaz plaća. Mogućnost organizovanja ručka u nekom od hotela ili ugostiteljskih objekata, po najavi i dogovoru sa vodičem.

Srednjovekovni grad Jeleč

Takođe uz prethodnu najavu organizujemo  obilazak srednjovjekovnog   grada Jeleča na planini Rogozni. Na ovoj planini je u srednjem vijeku bilo razvijeno rudarstvo, a rudu su kopali čuveni rudari Sasi. Loveći nedaleko od Jeleča kralj Dragutin je pao sa konja i polomio nogu, zatim je predao prijesto 1282. godine svom malađem bratu Milutinu.

Udaljenost od Novog Pazara je oko 20 km, od toga 4 do 5 km pješačenja.

Manastir Crna reka

Jezero je vještačko nastalo 1977. godine  pregrađivanjem rijeke Ibar. Manastir Crna rijeka je uklesan u stijeni, ime je dobio po rijeci. U toku jedne molitve, monahu je zasmjetao šum rijeke, pa je rekao: „Umukni Crna rijeko„.  Rijeka je poslije toga počela da ponire pored manastira, a onda bi se ponovo nizvodno pojavila. Nema tačnih podataka o vremenu zidanja manastira.

U ponudi su i obilazak jezera Gazivode i manastira Crna rijeka, udaljenost od Novog Pazar oko 30 km.

Kanjon Uvac

Pešterska visoravan i kanjon Uvca, obilazak vidikovaca Molitva i Ledeni vidikovac. Udaljenost od Novog Pazara je oko 65 km, putem prema Sjenici. Kanjon Uvca je poznat po staništu bjeloglavog supa, pogodan za organizaciju  krstarenja meandrima Uvca, kao i obilazak Ledene pećine.

Pešter je proglašen specijalnim rezervatom prirode, najviša je visoravan na Balkanu i jedna od najviših u Evropi, sa prosječnom nadmorskom visinom od oko 1150 m.

Selo Miščiće

Ono što svakako preporučujemo je posjeta planine Golije, a na putu do planine može se vidjeti selo Miščiće, rodno mjesto Rastka Nemanjića, Svetog Save, koji se, iako plemićkog porijekla, veoma rano zamonašio i postao prvi srpski prosvjetitelj i učitelj.

Planina Golija

Planina Golija, nalazi se na teritoriji pet opština. Na Goliji se može zimi skijati. Na ovoj planini su blage staze, pogodne za početnike i porodice sa djecom, a preko ljeta je pogodna za pješačenje, na čistom planinskom vazduhu. Od Novog Pazara je udaljena 38 km.

Nacionalni park, Kopaonik

Kopaonik, nacionalni park, udaljen je od Novog Pazara 56 km. Ova planina je najpoznatiji ski centar Srbije, a i šire. Najviši vrh je Pančićev vrh, 2017 m. Na planini postoji veliki broj smještajnih kapaciteta kao i razvijena mreža ski staza, nudi i veliki broj drugih rekreativnih sadržaja. Planina je takođe pogodna za odmor u toku ljetnjeg perioda.

Novi Pazar spremno dočjekuje svoje goste, a oni koji su već bili, mogli su da se uvjere u gostoljubivost i gostoprimljivost na svakom koraku.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Turističku organizaciju Novog Pazara, kao i za najave poseta.