Skip to main content

Turistička organizacija grada Novog Pazara učestvovala je na nacionalnom konkursu za izbor “Izuzetne destinacije Evrope”(European Destination of Excellence-EDEN) gde je osvojila prvo mesto. Za prateće destinacije izabrani su Sremska Mitrovica i Zaječar.

Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema je bila “kulturni turizam”. Poseban naglasak je stavljen na materijalno kulturno nasledje na listi nepokretnih dobara Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na listi UNESKO kulturne baštine i u okviru tematskih kulturnih ruta.

IMG-5576920d6511ac1c3008f78315dfd580-V

Na konkurs je stiglo ukupno 26 važecih prijava, u u top 5 izuzetnih destinacija ušli su Novi Pazar, Kuršumlija, Sremska Mitrovica, Bač i Zaječar.

Uži izbor destinacija posetio je stručni žiri u sastavu: Danijela Vićentijević, samostalni savetnik u sektoru za turizam u MTTT Milena Burić,načelnik odeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u ministarstvu kulture prof.dr. Vesna Djukić, predstavnik akademske zajednice Mirko Levajac, direktor turisticke agencije RUBIKON Dragan Vučelić, urednik kulturnog dnevnika RTS.

IMG-a8b245a062f7f3aa062668ea0567d4bb-V

Turistička organizacija Novog Pazara je bila domaćin stručnom žiriju i predstavila bogato kulturno istorijsko nasledje, koje izmedju ostalog obuhvata spomenike na UNESKO listi- srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Petrovom crkvom i manastirima Djurdjevi Stupovi i Sopoćani koji su deo kulturne rute Saveta Evrope “Transromanika”, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda-Novopazarsku tvrdjavu sa starom čaršijom, Altun Alem i Lejlek džamiju, Isabegov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji oslilavaju viševekovno bogastvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine.

IMG-8720dfb317a30896a4dbb6c63de4fed9-V

Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće održana ovog decembra.
Izabrane destinacije u Srbiji biće uvršćene u “Mrežu izuzetnih destinacija Evrope”, a biće promovisane na medjunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajta Turističke organizacije Srbije, Evropske komisike i društvenih mreža.