Skip to main content

Na poziv Turisticke organizacije Srbije Turisticku organizaciju Novi Pazar su u sredu posetili novinari eminentnih casopisa iz Holandije i Belgije.
Sedam evropskih novinara i sedam različitih objektiva, ali je slika koju su pri prvom susretu sa Novim Pazarom zabeležili ista. Svejedno što su iz Holandije i Belgije možda različitih pogleda na pojave i okruženje, o ovom gradu, na osnovu onog što smo od njih čuli, imaju gotovo identične utiske. Novinari iz pomenute dve zemlje od svojih domacina iz Turisticke organizacije Novi Pazar imali su prliku da čuju informacije o istoriji i bogatom kulturnom naslednju grada, prirodnim lepotama kraja, ali uz teoriju ce iz Novog Pazara poneti svoje impresije koje će im ostati u sećanju.
Napominje se da je ovo nastavak uspesne saradnje sa Turistickom organizacijom Srbije a cilj je prikazivanje Novog Pazara kao primamljive turisticke destinacije kako u domacim tako i u stranim medijima.

68846_10202186470605998_500884745_n

 

 

Zanimljivo je da su ovi turisti, pored različitih pogleda na pojave i okruženje, pri prvom susretu sa Novim Pazarom, kako su nam rekli, stekli gotovo identičan utisak. Dakle, prva slika koje je oko, i pre objektiva zabeležilo, jeste da je ovaj grad bogat kulturnim nasledjem, mešavine kultura i arhitekture, pre svega da su ovde sreli srdačne i izuzetno gostoprimljive ljude,kažu turisti.

Sedam evropskih novinara i sedam različitih objektiva, ali je slika koju su pri prvom susretu sa Novim Pazarom zabeležili ista. Svejedno što su kolege iz Holandije i Belgije možda različitih pogleda na pojave i okruženje, o ovom gradu, na osnovu onog što smo od njih čuli, imaju gotovo identične utiske. Turisti iz pomenute dve zemlje od novopazarskih vodiča imali su prliku da čuju informacije o istoriji i bogatom kulturnom naslednju ovog grada, ali uz teoriju ovi gosti odavde poneće svoje impresije koje će im ostati u sećanju.

„Prvo što sam zapazio prilikom izlaska iz kombija jeste mešavina arhitekture istoka i zapada. Vrlo lepe džamije u centru i male kao seoske kuće, koje sam imao prilike da vidim u Slovačkoj. Meni se to jako svidja i sve je ovo novo za mene i zaista sam impresioniran. Zatim jako komunikativne, srdačne i gostoprimljive ljude. Istina, tek smo stigli, ali prvi utisak je sasvim drugačije od Holandije gde živim“, rekao je Catharinus van den Berg, novinar iz Holandije.

O Novom Pazaru kako turisti tako i novinari imaju svoja vidjenja ,te na osnovu pogleda ili namera sa kojom su došli, praksa je pokazala da formiraju svoje tekstove i slike, koje nekada i nisu svojevrsne karektaristike ovog grada. Medjutim, zanimljivo je da je ova grupa novinara, prema prvim utiscima o arhitekturi,kulturi, senzibilitetu i srdačnosti ljudi, Novi Pazar uporedila sa Sarejevom.

Ali, kako kažu, do kraja posete potrudiće se da vide i zabeleže sve što bude privuklo njihovu pažnju, pa ako se interesovanje bude temenjilo na radoznalosti novinara, oko bi moglo da vidi mnogo toga atraktivnog što ovaj grad ima da ponudi. Očekujemo da će, kao objektivni novinari, izjave koje su dali našoj medijskoj kući baš takve pretočiti u tekstove za svoje agencije i medije u Evropi.

Što se ovdašnje Turističke organizacije kao domaćina tiče, kažu da će se potruditi da se i ovi gosti dobro osećaju u Novom Pazari i da se zadovoljni ovde ponovo vrate.

„ Moram da pohvalim našu izuzetnu saradnju sa agencijama iz Srbije koja traje već više godina. Kao što ste imali prilike da propratite posete drugih turista i evo danas su u Novom Pazaru novinari iz Belgije i Holandije, kojima ćemo pokazati kulturne znamenitosti ovog grada, centar i spomenike u okolini. Potom oni nastavljaju put do Beograda“, rekao je turizmolog novopazarske TO, Valdin Hajdarpašić.

S obzirom da sezona turizma u Novom Pazaru traje tokom cele godine, posete se inteziviraju, te se krajem nedelje očekuje dolazak turista sa istoka.

Izvor: Suada Dolićanin rtv novi pazar