Skip to main content

Da je Novi Pazar atraktivno i primamljivo  mesto za posetu turista tokom cele godine, ne samo u letnjim mesecima, potvrdjuje činjenica da je do sada kroz ovaj grad prošlo oko 60 hiljada stranih turista.

Tokom vikenda, putujući kroz Srbiju, Novi Pazar posetili su i Finci, a sredinom ove nedelje očekuju se i belgijski i holandski novinari. Turistička organizacija Novog Pazara čini sve da se taj trend nastavi  stvarajući  ambijent  za privlačenje stranih turista, kažu predstavnici  te institucije.

Turizam kao jedna od značajnih, pre svega prepoznatljivih aduta grada Novog Pazara, kao drevnog trgovačkog centra, uprkos ekonomskoj krizi i drugim problemima, još živi. Da  je ovaj grad  atraktivan i primamljiv turistima iz raznih krajeva sveta, te da ga posećuju tokom cele godine, ne samo u letnjim mesecima, potvrdjuje činjenica da  je samo tokom  ove  nepune godine  kroz ovaj kraj prošlo oko 60 hiljada turista.

Ono što Novi Pazar ima da ponudi bilo je zanimljivo i Fincima koji su, tokom turističke ture kroz Srbiju  obišli kulturno istorijske spomenike u okolini ovog  grada.

Saznanja i impresije o našem narodu, kulturi, običajima i tradiciji koje će grupa turista iz Finske poneti odavde u najmanju ruku nam imponuju, jer smo dobili brojne komplimente.

„Putujući kroz Srbiju, ova grupa turista iz Finske želela je da obidje i Novi Pazar, njegove bogate kulturne znamenitosti i rekla bih da su bili impresionirani onim što su uspeli da vide. Dok smo obilazili spomenike u okolini Novog Pazara, kao i centar grada, iako smo kratko ovde, osetio se taj duh, šarm i izuzetna gostoprimljivost ljudi odnosno domaćina. Finci smatraju da smo negde veoma sličnog senzibiliteta i to ih još više privlači da se opet vrate. Veoma smo zadovoljni saradnjom koju imamo sa novopazarskom Turističkom organizacijom i sa velikim zadovoljstvom ćemo je i nastaviti“, kaže direktorka novosadske Turističke agencije „Panacom“, Ivanka Tasić.

S namerom da pokažu izrazito poštovanje prema srdačnim domaćinima neki su se od gostiju te skandinavske zemlje kratko obratili i na našem jeziku. Takav gest je retkost ali se još kako može  očekivati od plemenitih  ljudi, što je u svakom slučaju  nagrada kako za Turističku organizaciju Novog Pazara tako i za grad.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Novog Pazara Radoslava Kikovića ta institucija čini sve da  turizam, kao razvojna grana dobrom strategijm može da doprinese boljem ekonomskom razvoju grada, kako bi bio još atraktivniji za privlačenje  stranih turista. Pre svega, radi se na stvaranju sveukupnog ambijenta koji će realizovati ideje, ali se intezivno razvija i saradnja sa agencijama koje se bave receptivnim turizmom.

Sredinom ove nedelje stižu  belgijski i holandski novinari, od kojih se, kao neosporne medijske sile, očekuje da objektivom kamere tokom posete zabeleže najpozitivneje slike.

Suada Dolićanin

RTV Novi Pazar