Skip to main content

noc-muzeja

Manifestacija „Noc muzeja“ koja se u Novom Pazaru  odrzava po peti put ove godine bice obelezena raznim aktivnostima, a na  pet lokacija u gradu moci ce da se vide dela i predmeti koji se ne  vidjaju u standardnoj poseti muzejima.

Novi Pazar ce biti jedan od 68 gradova Srbije koji ce u subotu, 18. maja obeleziti ovu manifestaciju.

Direktorka muzeja Dragica Premovic Aleksic rekla je na konferenciji  za novinare da ce manifestacija zapoceti otvaranjem izlozbe „Dame od  Pesteri“, u muzeju Ras.

Na izlozbi ce biti predstavljeni rezultati istrazivanja  praistorijskih humki na Pesteri. U pitanju je bronzano i gvodeno doba,  tako da cemo videti interesantne predmete od bronze. Sastavni deo  izlozbe bice i fotografije sa samog istrazivanja. Manifestacija u muzeju  Ras pocinje u 18 sati i trajace do dva sata iza ponoci, kazala je  Aleksiceva.

Nakon muzeja, manifestacija ce biti nastavljena otvaranjem izlozbi „Salon mladih“u galeriji Multimedijalnog centra i „Stare fotografije  Novog Pazara“ u istorijskom arhivu „Ras“.

Turisticka organizacija Novog Pazara ce kroz kulturno- umetnicki  program, predstavljanje suvenira i promotivnog materijala, u pesackoj  zoni obeleziti Noc muzeja, dok ce poslednja lokacija biti novopazarska  tvrdjava gde ce biti uprilicen spektakl „Budjenje bedema“.

Noc muzeja, koja je prosle godine organizovana na vise od 150  lokacija u 65 gradova Srbije, zabelezila je skoro pola miliona poseta sirom zemlje.