Skip to main content

Spas od vrućine turisti mogu pronaći na čuvenim i dobro poznatim pazarskim izletiničkim destinacijama pored rijeke Raške i njenih pritoka gdje mogu stati, odmoriti, i u restoranima dobro pojesti i uživati..

Uređene staze

Turističko-pješačka staza na Gradini

Turističko-pješačka staza duga je 950 metara i počinje od restorana Pazarište do vrha lokaliteta tvrđave „Gradina“, prolazi kroz najatraktivniji deo netaknute priorode, ima karakter umjerene planinske staze i uređena je za posjetioce i turiste. Duž staze nalazi se 7 odmorišta. Duž staze postavljeni su putokazi, edukativno-informativne table do vrha srednjovjekovnog utvrđenja Gradina sa koga se pruža prelijep pogleda na planine Goliju, Rogoznu i lokalitet Trgovište.
Autor: Sandžak Travel

IZLETIŠTA U OKOLINI NOVOG PAZARA

Spas od vrućine turisti mogu pronaći na čuvjenim i dobro poznatim pazarskim izletiničkim destinacijama pored rijeke Raške i njenih pritoka gjde mogu stati, odmoriti, u restoranima dobro pojesti i uzivati u dolini Jerke na Pazarištu, u Sopoćanima, ili na Ribarićkom jezeru.

Za one koji žele izlete obogatiti sportom, rekreacijom sa članovima porodice preporučujemo Izletište iznad vojničkih livada prema Đurđevim stupovima, gde je izgrađena trim staza, postavljene klupe a i razna igrališta za djecu, ovdje dnevno boravi veliki broj građana.

Destinacije – km

  • Izletište u borovima iznada vojničkih livada – 2.5 km
  • Dolina jerke – 5.5 km
  • Pazarište – 9 km
  • Sopoćani – 15 km
  • Ribarićko jezero – 20 km
Pješačke ture

Uživaju u organskoj hrani i pješačenju

Kod domaćina u selima oko Novog Pazara domaći i strani gosti mogu da uživaju u organskoj hrani, pješačenju, obilasku planina Golije i Rogozne , rijeka u blizini seoskih domaćinstava da lenčare na livadama, šetaju po beskrajnim proplancima i rade svakodnevne seoske poslove.

Pješačke ture

Osjetite srdačnost domaćina

Svima koji žele i vole, makar na kratko, da pobjegnu od urbane vreve i gradskoga smoga gostroprimstvo će pružiti domaćini seoskih domaćinstava okolnih sela. Putnik namjernik će osjetiti srdačnost seoskih domaćina ovog kraja, iskrenu dobrodošlicu, zdravu hranu, domaće mlečne proizvode, voće, povrće i sve ono čega nema u urbanim sredinama.