Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=V7dWocEzCp4

PRIRODNE LEPOTE

Okružen visovima Golije, Rogozne i Pešterske visoravni, Novi Pazar je lociran  u istoimenoj kotlini čiji fiziogeografski sklop rječnih dolina i klisura ima prirodne predispozicije za veze sa bližim i širim okruženjem. Izuzetan geografski položaj je predodrijedio stanovnštvu da se od davnina bavi trgovinom, kao i velike potencijale u turizmu.

Play Video

Produkcija: “RM Production” “Park prirode Golija” Snimanje i montaža: Raško Matović, Zoran Sarić Tekst: Radmila Vesković

Planinskog diva za koji važi poslovica

"NE ZNA DELIJA ŠTA JE GOLIJA"

Prostrana planinska lepotica u jugozpadnoj Srbiji koja se proteže na čak pet opština. Najbliži su joj Novi Pazar na 32 km, Raška na 35 km i Ivanjica na 30 km. Goliju karaterišu surove zime i prijatna leta, ali i čist vazduh i obilje planinske vode.

Tu preovlađuju hrastove, bukove, smrčeve i šume omorike, koje se javljaju na različitim visinama. Vjeruje se da je ime dobila po tome što je golema, ali i po svojim golim vrhovima među kojima je najviši Jankov kamen sa 1833m nadmorske visine. Golija je raj za planinare, kampere, izletnike, porodice, a zimi i za skijaše i bordere.

DOBRODOŠLI NA GOLIJU

„PARK PRIRODE GOLIJA“
svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro izuzetnog značaja.

Planina Golija posjeduje niz pješačko-planinarskih staza, a mi za vas organiziramo vođene pješačke ture uz pratnju licencirnih vodiča. Na pomjenutim turama možete vidjeti prelijepe vidikovce, posebne biljne i životinjske vrste Golije, kao i prelijepu prirodu.

Posjetićete jedinstvene planinske izvore i lokalitete koji su skriveni od očiju javnosti.
Odvješćemo Vas na prelijepe planinske vrhove i pokazati vam prostranstva koja se odatle pružaju.

Udaljenost od Novog Pazara do Planinarskog doma, koji se nalazi na mestu Odvraćenica, je 32 km asfaltiranog puta. Skijališta na Goliji se nalaze na nadmorskoj visini od 1.744 m na izuzetno lijepoj lokaciji na kojoj bi, u perspektivi, mogli da budu izgrađeni tereni i za Nordijske discipline.

Smještaj

Na Goliji je postojao od ranije planinarski dom, na mjestu Odvraćenica, koji je prvo bio svojina planinarskog smučarskog društva, a zatim je prešao u svojinu TK „RAŠKA“ Novi Pazar, a sada je trenutno u privatnoj svojini i radi pod imenom Hotel “Golija”. U ponudi je udoban smještaj u 1/2, 1/3 i 1/4 sobama i apartmanima. Sve sobe i apartmani imaju tv i kupatilo. Uređena je i trim staza „zdravlja“ kao i tereni za mali fudbal i male sportove.

Kako ko vrha

Od Novog Pazara u pravcu Odvraćenice na Goliji ide se starim putem Novi Pazar – Raška do sela Postenje koje je sada prigradsko naselje u blizini Petrove crkve, odakle se skreće ka selu Deževa a zatim Šaronje i Tenkovo pa dalje pravac Odvraćenice.
Turistički centar „Odvraćenica“ je smješten na samim izvorima rijeke Studenice, nedaleko od samog vrha Golije, Jankovog kamena (1833 m/nv).

Za ljubitelje lova komercijalno lovište, uzgajalište jelena lopatara, daje mogućnost posebnog opuštanja i uživanja

Skijanje

Turistički ski centar “Odvraćenica” na Goliji može da se pohvali sa pet žičara i sedam staza, dužine od 450 m do 1100 m. Staze “Kula 1”, Kula 2”, Kula 3”, “Kula 4”, “Goveđi do” i “Sovićke kolibe” su rekreativnog tipa a “Kula 5” je namijenjena za obuku skijaša.

Biosfera

Za učenike, za škole u prirodi, “amfiteatar u smrčevaku” predstavlja posebnu atrakciju. Šetnje zelenim planinskim tepihom i branje planinskog bilja i plodova (kantarion, majčina dušica, borovnica, malina, kupina…) u toplijim mjesecima u godini, odmoriće i najumornijeg gosta.

https://www.youtube.com/watch?v=dmtw-xglQqg

TRAGOVI - Golija

Vodimo vas tragom avanture, prirode, kulture, običaja i neobičnih predela. Zavirite u lepote našeg regiona, prenosimo vam naša iskustva sa Golije. Uživajte u čarima i pejzažima ove planinaske lepotice.

Autor i voditelj: Boško Mihailović Muzička : Haris Šećerović Montaža: Amel Smajović Kamera: Imer Ziljkić, Tarik Graca

Projekat Connect televizije

Play Video

Planina Rogozna 

Rogozna je planina 12 km jugoistočno od Novog Pazara. Pruža se pravcem jugozapad-severoistok u dužini od oko 20 km. Smještena je u trouglu koji sačinjavaju rijeka Raška, gornji i srednji tok Ibra.  Najveće uzvišenje je Crni vrh 1.504 m.

Rogozna se sastoji najvećim dijelom od vulkanskih stena indezita, riolita i njihovih tufova a smatra se da je sama planina dio vulkanskog masiva ugašenog prije 5.000 godina te postoje mišljanja da je Rogozna najmladji ugašeni vulkan u Evropi.

Planina je obrasla gustim šumama četinara. Preko Rogozne je prolazio karavanski put koji je povezivao Bosnu sa Skopljem i Solunom. Njima se najvećim dijelom kretala trgovina sve do izgradnje ibarske železnice.

Na pomenutom karavanskom putu postojala je u srednjem vijeku rudarska varoš Rogozno sa rudarima Sasima i dalmatinskim trgovcima. Na Rogozni su ostaci srednjovjekovnog grada Jeleča oko kojeg je u X vijeku postojala istoimena župa.

Specijalni rezervat prirode

Pešterska visoravan

Pešterska visoravan, ili Pešter, nalazi se u jugozapadnoj Srbiji. Zatalasani, kraški reljef prostire se na nadmorskoj visini između 1100-1250 m. Geografski položaj uslovio je da se Pešterska visoravan, na osnovu prirodnih karakteristika, klimatskih uslova i načina života stanovnika, izdvoji u zasebnu i prepoznatljivu cjelinu. Pešter, između ostalog, karakterišu ekstremne klimatske prilike – visoke ljetnje i niske zimske temperature. Peštersko polje je proglašeno 2015. godine za specijalni rezervat prirode.

Pešterska visoravan se po mnogo čemu ističe, a jedna od najupečatljivijih stvari je netaknuta priroda, šarenolika flora i fauna i čiste rijeke i jezera. Pešter je bogata tresetom i suvatima.

Za Peštersku visoravan se i vezuje legenda da je tu postojalo jezero i da je u njemu Sveti Đorđe ubio aždahu.