https://www.youtube.com/watch?v=pdRfAicXJY8

Džamija

LEJLEK

Havale Ahmed-beg džamija

Nalazi se u naselju Ćukovac i jedna je od najstarijih džamija u gradu. U dokumentima je očuvan stari naziv ove džamije: Ahmed-beg ili Ahmed-beg Silhadar džamija, što se vjerovatno odnosi na ime njenog ktitora.

Play Video

GALERIJA

Istraži

MOLITVA RODE - NAMAZ LEJLEKA

Kamena ploča na česmi, ima natpis na turskom jeziku, ispisan arapskim pismom i u slobodnom prijevodu glasi:
„Onima koji budu pili vodu s ove česme neka je na zdravlje,
A dobrotvoru neka Alah, kako je i obećao, dadne obilnu nagradu.
I neka mu oprosti njegove brojne grijehe. Dobrotvor je Hadži Alibeg-zade (Hadžialibegović) Salih -beg.
Pisano početkom mjeseca zilhidže 1308. godine.“ (tj. između 8. i 17. VII 1891.)

Lejlek džamija

Lejlek džamija, u naselju Ćukovac u Novom Pazaru, jedna je od najstarijih u izvorima pominjanih džamija u ovom gradu. U narodu je poznata kao Lejlek džamija a to ime potiče od lejleka (rode) ptice koja se kod muslimana smatra uvaženom, moguće svetom.

Pravo ime džamije, koje je doduše očuvano samo u dokumentima, je AHMED-BEG ili AHMED-BEG SILHADAR DŽAMIJA. To će reći da je tu džamiju gradio izvjesni Ahmed-beg koji je bio silhadar, a to znači službenik vezira ili paše, zadužen za čuvanje i održavanje oružja. On je, očigledno, bio dobro plaćen za posao koji je obavljao pa je bio u položaju da izgradi džamiju.

Od te prvoizgrađene džamije mogla je biti starija samo Gazi Isa-begova džamija koje više nema, a koja je građena prije šezdesetih godina XV vijeka i koja se smatra prvom građevinom Novog Pazara. Iz tih godina je najvjerovatnije i Lejlek džamija. Postoji čak i predanje po kome je sultan Mehmed Fatih, u svom pohodu na Bosnu, klanjao namaz 1459. godine, u Lejlek džamiji u Novom Pazaru.